Rouw in het gezin en/of familie

Rouwen is voor niemand hetzelfde. Dit geldt zeker als er een gezins- of familielid is overleden. Dan rouwt eenieder op zijn eigen manier, moment en om andere redenen. Dit heeft te maken dat iedereen een andere relatie met de overledene heeft gehad. Iedereen rouwt daardoor feitelijk om iemand anders.
Bijvoorbeeld een overledene had een andere relatie met zijn/haar partner, man, vrouw, kinderen, vader, moeder, broer, zus, oom, tante, vriend(in), et cetera. Daardoor had ieder voor zich een andere interactie en relatie met de overledene.
Iedereen weet hoe hij/zij eruitzag, wat de klank was van zijn/haar stem, welke bepaalde gedragingen hij/zij had, et cetera. Door die andere relatie met de overledene mist eigenlijk iedereen daardoor een andere persoon.
Speciale relatie
De omgang onderling en met elkaar was anders. Dit maakt(e) zo’n relatie – al dan niet – waardevol, speciaal en bijzonder. Iedereen heeft daarom andere blijvende herinneringen. Vooral – wat de overledene voor jou betekende en nog betekent. En dat geldt dus eigenlijk voor iedereen.
Door die relatie en de invloed op elkaar waren jullie voor elkaar van betekenis. Dat maakt rouwen individueel. Feitelijk rouwt eenieder om een ander persoon en daardoor ‘deal’ jij anders met het verlies, verdriet en de rouw ten opzichte van een ander gezins- en/of familielid.
Klik op deze link – zie e-book – met de titel: Over de doden.