Hoe nu en hoe nu verder
Lastige hè, leven in combinatie met rouwen? En, hoe ga je dan om met jezelf, met deze verlieservaring en tijdens de rouw? Geen idee hebben wat je met het verlies en de rouw aan moet. Het kan ook zijn dat je – op zijn zachtst gezegd – confuus, gechoqueerd bent. Of zelfs te maken hebben met de afwisselende gevoelens en emoties die overweldigend zijn – de emotionele rollercoaster. En, hoe ga jij daarmee om in relatie tot: jouw man, vrouw, partner, kinderen, gezins- en/of familieleden, vrienden, vriendinnen, collega’s, et cetera?
Niet weten wat je moet doen en welke richting je op moet
Stel je voor – je loopt in een onbekende omgeving een bepaalde route. Die route wordt gemarkeerd door gekleurde paaltjes. Deze paaltjes gaan je vanaf het startpunt ook naar het eindpunt brengen. Alleen na een tijd gelopen te hebben, zijn er geen paaltjes meer. Je weet niet meer waar je naar toe moet, je overziet het niet en je weet de weg niet meer. Het einddoel ontbreekt. De weg terug is geen optie.
Je kunt je niet oriënteren, je doolt in het rond op zoek naar herkenningspunten, punten waarop je kunt focussen. Alleen er is niets meer. Je bent aan het dolen. Je voelt je verloren.
Net zoals in het leven zijn de gekleurde routepaaltjes – jouw ijkpunten. De vastigheden in het leven, die het leven het leven maken, met zekerheden. Ze zijn er en dat geeft vertrouwen, geeft rust, balans. Je kunt elke dag erop vertrouwen dat ze er zijn. Zeker als het gaat om mensen waarmee je verbonden bent.
En als ze jou ontvallen, hoe moet je zonder hen verder – lees goed verder! Wat moet je met de rest van jouw leven – zonder hen. Of bij andere verlieservaringen – wat als de toekomst onzeker wordt? Hoe ga je die invullen?
Waarop kun je nu nog vertrouwen?
Je doolt
En dat is goed – dat dolen.
Het dolen, het verloren voelen, niet weten hoe je verder moet leven is geen prettig gevoel. Maar, het is noodzakelijk! En bedenk – stel dat je na deze heftige verlieservaring gewoon was doorgegaan. Wat voor betekenis had bijvoorbeeld deze persoon gehad in jouw leven die je mist? Of, in andere situaties: wat voor betekenis had deze verlieservaring überhaupt op jou? Dan was deze persoon of deze verlieservaring toch niks zeggend. Een futiliteit! Nee, dus en daarom ervaar jij emoties, ervaar jij leegte, dool je en je ziet geen toekomst.
Door het dolen ga je op zoek naar nieuwe ijkpunten. Je ‘moet’ je gaan heroriënteren op het leven en in het leven. Wetende dat zij fysiek afwezig zijn. Wetende dat een verlies de invulling van jouw leven drastisch heeft veranderd. Wat voor leven, mag en ga je leven zonder hen? Wat voor leven ga jij leven zonder het gemiste? Wat wordt mijn nieuwe route in het leven, wat wordt jouw nieuwe doel in het leven.
Nu mag je opzoek gaan naar nieuwe ijkpunten. Welke stippen op de horizon kun jij zien voor jezelf. En elke stip is een ijkpunt, iets wat perspectief kan brengen. Nu en in de toekomst. Zodra je perspectief hebt, heb je weer een doel in het leven. Een route die je voor jezelf mag lopen – is een nieuwe of een andere levensweg.
Jouw verlies en eigenlijk elk verlies heeft een diepgaande impact op jou en jouw leven. Rouw is een natuurlijk en complex proces en daarom bied ik begeleiding op maat aan. Deze is afgestemd op jou en jouw situatie.
Rouw is de overgangssituatie, het veranderingsproces: van wat was – wat nu is – wat komen gaat. En, waarin jij je gaat aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Dat doe je niet zomaar en eventjes. Je hebt tijd nodig om te rouwen en verwerken, te doorleven. Zodat jij jouw leven weer op kunt pakken – op deels een andere manier en met een andere invulling.
De begeleiding doe ik aan jou, maar ook indirect aan jouw gezin, familie. Ik help jou te navigeren om door jouw unieke ervaring heen te komen. Vandaar dat bovenaan de pagina een kompas staat afgebeeld – gericht op de toekomst.
Toekomstperspectief
Tijdens en door mijn begeleiding krijgen je inzichten. Waardoor jouw leven op een andere manier vorm krijgt. Dit kan leiden tot een veranderende levensinvulling, levensvervulling, toekomst, levensdoel en kwaliteit van jouw leven. Daarbij wordt niet alleen jouw pijn verzacht en de balans hervonden. Het verlies wordt geïntegreerd in jouw leven en het leidt ertoe dat jij weer met inzichten, plezier en levenskracht verder kunt.
Rouwbegeleiding gaat niet alleen over het omgaan met verlies en rouw. Er is meer in het leven dan verlies en de rouw! Eigenlijk gaat het over – hoe nu en hoe nu verder! Leven in dit leven met……..
En als jij hiermee te maken hebt, wil je:
- Dat de impact van het rouwen, de emoties, de stress en onrust niet meer jouw dagelijks leven beheersen?
- Het inzicht hebben, specifiek voor jouw situatie, hoe jij jouw leven vorm kunt geven met de ervaringen vanuit jouw leven?
- Je sterker voelen. Sterker dan de ‘last’ die je nu draagt?
- Rust ervaren en evenwichtig zijn?
- Trouw zijn aan jezelf; erkennen en toe durven laten dat bepaalde gedachten/gevoelens er mogen zijn?
- Assertiever zijn, zodat jij makkelijker jouw grenzen stelt?
- Leven, zoals jij het wenst?
- Nieuwe ‘stippen op de horizon’ zien, die realistisch en uitvoerbaar zijn?
- Weer perspectief ervaren?
- Dat het geleden verlies, een inspiratiebron is om nieuwe mogelijkheden te ervaren.
- Inzichtelijke, heldere gesprekken, waarbij ik jou zie als mens?
- Adviezen, tips om je staande te houden, ook in jouw leven als tijdens jouw werkzaamheden?
- Dat jouw pijn verzacht wordt?
- Weer kunt genieten, rust en plezier vindt in jouw leven en werk, ondanks…….?
- Wens je weer richting in jouw leven, weer doelen hebben in het leven?
Review
Deze reactie kreeg ik van een vrouw die ik gedurende een periode begeleide. Twee jaar na het overlijden van haar vader zocht zij hulp. Zij zorgde op dat moment voor haar moeder, haar gezin met jonge kinderen en zij werkte in de gezondheidszorg.
“Ik kon nauwelijks staande blijven na het overlijden van mijn vader. Ik werd zelfs arbeidsongeschikt met een bijna burn-out.
Best bijzonder dat een wildvreemde na één gesprek geen vreemde meer is.
Bij jou kon en durfde ik meteen al mijn gevoel bloot te leggen. Ik had echt het gevoel dat er naar mij geluisterd werd.
Jij liet mij dingen op een andere manier bekijken. Je hebt mij veel geleerd. Je hebt nooit veel woorden nodig, maar wat je zegt is in ieder geval bij mij binnengekomen. Het heeft mij echt geholpen om er sterker uit komen en nu steeds groei ik, wordt ik sterker!”. SvD, 36 jaar
Richtingaanwijzer
Daarom is het praktisch en geruststellend dat ik als kompas, als richtingaanwijzer kan dienen. Ik kan je vanwege jouw verlieservaring, inzichten geven waardoor jij jouw levensweg kunt vervolgen – toekomst hebt.