
Lastig en pijnlijk, een leven zonder (klein)kinderen
Het mooiste wat je had kunnen worden is moeder, vader of later oma of opa. Je gunde het jezelf.
Je had mogelijk al fantasieën gehad hoe jouw kind er uit zou zien. Je zag jouw leven al voor je. Het-huisje-boompjebeestje-gevoel! Jongen(s) en/of meisje(s), een aantal kinderen? Misschien had je al stiekem een naam bedacht, een beeld gevormd over de uiterlijkheden, zijn of haar karakter? De eigenzinnigheden of eigen-wijs-heden? Op wie zal het gaan lijken, of wie lijkt hij/zij het meest? Zal het kindje meer te herleiden zijn naar jou, of naar jouw partner?
Je hebt al met deze mogelijkheid rekening gehouden, vanaf het moment dat je bezig was met het vormgeven van jouw leven. Misschien dacht je wel: eerst mijn opleiding afmaken, een leuke baan en dan hopelijk een leuke partner vinden, trouwen of samenwonen en na een paar jaar gaan we aan kinderen krijgen denken. Doorgaans gaat er een aantal jaren overheen voordat je het bovenstaande gerealiseerd hebt.
En daarna is de volgende stap: proberen zwanger te worden. Je zit dan in een goede ‘flow’, je ervaart samen dat het gewenst is om kinderen te krijgen. En ze zijn welkom. Het mag gaan gebeuren.
Je gaat ‘de molen in’.
Hoe anders is het als blijkt dat het zwanger worden niet vanzelf gaat. Op het moment dat kinderen krijgen niet vanzelf gaat, volgen afspraken met de huisarts, specialisten; jullie ondergaan onderzoeken, zowel jij als jouw partner. Er komen afspraken met fertiliteitsklinieken of -afdelingen, in binnen en buitenland.Je laat bepaalde behandelingen uitvoeren. Je hebt hoop, bent positief gestemd, maar je voelt de angst of het allemaal wel gaat lukken. De ene poging na de andere volgt; de hoop probeer je te behouden. Het wordt moeilijk. De onrust, de angst en de spanning nemen toe.
Leegte, verder niets, alleen maar leegte
Des te wranger is het, dat je alles eraan hebt gedaan, aan alles voldoet om een (toekomstig) geschikte ouder te zijn en dat dan blijkt dat jij geen kinderen kunt en zult krijgen. Je hebt vooraf alles goed geregeld: juiste baan, juiste partner, juiste woning. Misschien was je wel voornemens om minder te gaan werken.
Kortom; je was voorbereid en alles klopte.
Het zou niet alleen jouw levensinvulling bepalen, het zou richting hebben gegeven aan jouw gehele leven. Het was jouw, jullie droom, jullie levensinvulling, jullie levensvervulling, jullie toekomst. Vanaf de zwangerschap en na de geboorte zou je ouder zijn, totdat…. en eigenlijk is er geen eindtijd. Je zou de rest van jouw leven ouder en later grootouder zijn.
Het doet pijn om te ervaren dat je met lege handen staat, om de leegte te voelen. Het is herkenbaar.
Andere gevolgen
Ongewenste kinderloosheid heeft ook nog andere gevolgen. De omgang met anderen kan anders worden. Deels heeft dat te maken hoe je er zelf mee omgaat, instaat en hoe anderen met jou omgaan. Mogelijk constateer jij voor jouzelf dat je een buitenstaander geworden bent omdat je ‘niet meedoet’, als ouder. Nog pijnlijker: je ziet jouw leeftijdsgenoten, vrienden, broers of zussen, die al kinderen hebben of kinderen gaan krijgen. Je kunt niet meepraten hoe het is om……! Dat geeft een gevoel van leegte, zelfs gevoelens van eenzaamheid.
Kortom: onrust op alle fronten, dealen met het hier en nu, oriënteren op de toekomst die nu anders zal zijn dan jij had gedacht. Elke dag van het jaar wordt je geconfronteerd dat jij geen moeder, vader of oma en opa bent of wordt. Daarbij wordt je elk jaar en op een bepaalde zondag geconfronteerd met hetgeen jij niet bent, Het gehele jaar heb je mogelijk een onbestendig gevoel vanwege jouw ongewenste kinderloosheid.
Juist op die Moederdagen en Vaderdagen kan dat gevoel versterkt worden, je realiseert je dan nog meer wat er ontbreekt in jouw leven. De confrontatie met het fenomeen ‘Moederdag’ of Vaderdag maakt dit gegeven op zijn zachtst gezegd gevoelig en zelfs pijnlijker.
En dat doet zeer!
Besef: een leven zonder kinderen is geen minder leven, maar een ander leven. Quote: LZ
Wens je handvatten om de pijn te kunnen verzachten of om jouw leven vorm te geven.
Klik op deze link – voor het e-book